Technisch directeur Tamara Wewengkang

Mijn naam is Tamara Wewengkang en ik bestudeer de karatesport al zo’n 32 jaar. Als klein meisje mocht ik mee naar de diverse trainingen die mijn vader en tevens Sensei, Peter Wewengkang gaf. 

Spelenderwijs ben ik in contact gekomen met het JKA karate en door deze bij- opvoeding is karate voor mij meer dan alleen een sport. Het is een groot onderdeel van mijn leven geworden en ik kan het ook meer mijn levensstijl noemen. Alle facetten van karate horen bij mijn leefwijze en ik hecht daar dan ook belangrijke waarde aan.
Vanaf 1994 mocht ik deelnemen aan internationale competities; dat was hard werken in de voorbereiding. Bij mijn sensei kreeg je namelijk niets voor niets. Of je nu familie was of niet, wilde je een doel bereiken dan moest je er voor gaan en laten zien dat je een grote wilskracht had. Het doorzettingsvermogen werd mij op deze manier ook meegegeven. Opgeven is geen optie. Mijn eerste internationale wedstrijd in Rimini, Italië in 1994 heeft voor mij de basis gelegd om me te blijven verbeteren.  
‘JINKAKU KANSEI NI TSUTOMU RU KOTO’ zoek naar de perfectie van je karakter, een van de uitgangspunten van de Dojo Kun, is weer een bevestiging dat JKA karate do meer is dan alleen sport. 
Vanaf mijn 14e jaar stond ik naast mijn Sensei in de dojo les te geven; eerst een warming up, vervolgens een stuk van de kihon, om enige tijd later zelfs hele groepen te leiden.  
Het motto was: “ wil je jezelf verbeteren, dan moet je maar voor de groep staan. Jouw leerlingen kopiëren jouw gedrag en als je zelf niet het goede voorbeeld bent, dan kan je ook niemand iets leren.”
De stap was gezet, mijn leven bestond voor 80 % uit karate, de overige 20 % bestond uit school en vrienden. In 1998 behaalde ik mijn 2e dan JKA en mocht ik in de finales van de wereldkampioenschappen in Parijs optreden. Vanaf dat moment ging mijn karate carrière in een sneltrein vaart.  
Mijn Sensei nam me overal mee naar toe om me naast karate ervaringen ook te leren hoe het leven in elkaar zat, hoe je voor jezelf moest opkomen en om te knokken in deze harde wereld. Mijn eerste echt JKA Seminar met de hele Shihankai samen was in London, 1999. In Christal Palace werd een groot seminar gehouden en ik slaagde daar voor mijn D- licentie instructeur. Wat een ervaring. Heel veel steden, seminars, stages en wedstrijden volgden. Overal was mijn Sensei en vader erbij.
Mijn derde dan mocht ik behalen onder leiding van wijlen Enoeda Sensei en vier jaar later tijdens een groot Gasshuku gekoppeld met het Europees Kampioenschap in Konstanz mocht ik mij de jongste 4e danner van Europa noemen. De hele Shihankai was aanwezig en het was dus een hele eer dat ik deze dan behaald had. In datzelfde weekend in Konstanz behaalde ik mijn B- licentie instructeur en mijn C- licentie judge. Een dag later behaalde ik brons op het EK met mijn katateam.
Karate was nog steeds mijn passie en naast mijn werk als docent Nederlands op een middelbare school in Maastricht, het lesgeven in diverse dojo’s en mijn gezin kon ik het goed combineren.
In 2010 reisde ik samen met mijn broer en mijn vader naar Tokyo om daar deel te nemen aan de International Joint Camp. Een mooie Gasshuku met veel technische details, karateka’s vanuit de hele wereld en uiteraard de hele Shihankai. In die week mocht ik op voor mijn 5e dan examen en weer werd naar mijn leeftijd gekeken. Gezien mijn jonge leeftijd werd er overlegd of ik op examen mocht en Shihan Ueki en Shihan Tanaka concludeerden dat ik aan alle eisen voldeed. Na een zwaar examen mocht ik mijn godan (5e dan) in ontvangst nemen.
Als internationaal scheidsrechter mocht ik bij diverse Europese Kampioenschappen Nederland vertegenwoordigen en in 2011 stond ik zelfs op de mat met een heel team Japanners tijdens de wereldkampioenschappen in Pattaya- Thailand. 

In 2014 werden de WK gehouden in Japan en vanaf oktober 2016 mocht ik , als enige geslaagde van 65 deelnemers, in Japan,  mij een A-scheidsrechter noemen.

De meest recente activiteiten als wereldscheidsrechter hebben plaatsgevonden in 2017, tijdens de 14e World Shoto Cup in Ierland.

Mijn rol als technisch directeur binnen JKA Nederland is zorgdragen voor de puurheid van de techniek , het bewaken van de standaardisering, maar ook het voorbereiden en geven  van instructeur,- scheidsrechter en examinatorcursussen.

Als vice voorzitter draag ik samen met het bestuur van JKA Nederland zorg voor het organisatorische deel van de organisatie.

 

JINKAKU KANSEI NI TSUTOMU RU KOTO.
‘zoek naar de perfectie van je karakter’
MAKOTO NO MICHI O MAMORU KOTO.
‘ben oprecht’
DORYUOKU NO SEISHIN O YASHI NAU KOTO
‘doe alles met volledige inzet’
REIGI O OMONZURU KOTO
‘respecteer anderen’
KEKKI NO YUU O IMASHIMURU KOTO
‘ontwikkel je zelfbeheersing’

Zoals deze mooie dojo kun al verteld, blijf je elke dag leren en blijf je elke dag ontwikkelen. Samen met mijn broer Ramon, blijven we dagelijks trainen,  volgen we seminars in binnen en buitenland en bezoeken we regelmatig de honbu dojo in Japan om onze kennis en kunde bij te spijkeren.  Met als doel om het JKA karate zo puur en zuiver mogelijk te verspreiden binnen JKA Nederland.

Oss!
Tamara Wewengkang