Japan Karate Association

World Federation

 

 

Met leden in meer dan 100 landen, is de Japanse Karate Association (JKA WF) 's werelds grootste en meest prestigieuze karate organisatie. En bovendien de enige legale karate bond die officieel door de Japanse regering erkend is als de promotor van de traditionele karate do. Meer dan dat nog, zij zijn de vertegenwoordigers van de hoogste karate traditie, de volgelingen van de ziel en geest van de karatekunst met betrekking tot de Bushido (de weg van de samurai). 

Haar doel is: karate over de hele wereld te verspreiden maar toch de oude normen en waarden te behouden. Dit is en blijft het enige doel sinds de stichting van de JKA in 1949.Het is de zuiverste vorm van karate. De hoogste vorm van traditie. Het is haar doel beginnende mannen en vrouwen over de hele wereld op een diepgaande en gedisciplineerde manier te trainen. Ook is het haar doel jeugdopvoeding te bevorderen door middel van onze kunst op spiritueel en lichamelijk vlak.  JKA WF zorgt ervoor dat in (bijna) elk land een JKA afdeling is en JKA Nederland is het verlengstuk om het gedachtegoed te kunnen uitvoeren.

Funakoshi Gichin Sensei is de oprichter en grootmeester binnen het karate.

Een belangrijk citaat: “sterke drugs(medicijnen) en gifstoffen zijn gevaarlijk, maar er is echter geen enkele medici die het gebruik ervan miskent. Het gevaar is afhankelijk van de gebruiker. Indien het verstandig gebruikt wordt, kan het voordelen opleveren.”

Hetzelfde geldt voor Karate, het kan gevaarlijk zijn, maar indien het goed wordt uitgevoerd, kan het grote waarde hebben. Als een patiënt een medicijn voorgeschreven krijgt, krijgt hij de voor- en nadelen geleerd en hij zal zo de ware aard van de stof begrijpen. Zo is het ook voor de karateka. Karate moet goed overgebracht worden, zodat de karateka de ware aard van karate kan begrijpen en gebruiken.

Ieder land dat aangesloten is bij de Japan Karate Association  World Federation (JKA WF) heeft een hoofdverantwoordelijke instructeur. Deze instructeur wordt door de leden van de Shihankai van JKA WF verkozen.

De Shihankai is een groep hoofdinstructeurs van het hoogste segment.

Voor JKA Nederland  was deze functie jarenlang weggelegd voor Peter Wewengkang  sensei,7e dan JKA. Hij werd destijds verkozen door Miyazaki Sensei 8e dan JKA. Toen Sensei Peter Wewengkang op 7 april 2012 plots overleed, werd na overleg met JKA Nederland en JKA Europe op 17 april 2012 met JKA Nederland en JKA Europe Ramon Wewengkang sensei benoemd tot zijn opvolger.

 

JKA Chiefinstructor Nederland (1985 – 2012)

Sensei Peter Wewengkang volgde al jaren steevast de JKA lijn volgen en had gelukkig door zijn juiste instelling en zijn harde werken ervoor, de nodige internationale erkenningen gekregen. Op (Inter)nationaal vlak genoot hij veel aanzien waar zijn kinderen Ramon en Tamara ontzettend trots op zijn. Als goede en volgzame leerling kreeg de Sensei op een gegeven moment de kans om bij de Japanse Sensei Miyazaki te gaan trainen. Deze was op zijn beurt weer een leerling van Sensei Nakayama (leerling van grondlegger Karate Do; Gichin Funakoshi). Hij was nooit meer van zijn zijde afgeweken en ging zowat bijna alle continenten af om zijn Sensei en alles wat met JKA te maken had, te volgen. Sinds 1985 was hij chiefinstructor.

Sensei reisde door heel de wereld om zijn kennis op te doen. Grote namen van Japanse Sensei als Masatoshi Nakayama, Sugiura Motokuni, Nishiyama, Enoeda, Miyazaki Satoshi, Hideo Ochi, Masahiko Tanaka, Ueki Masaaki, Kawawada Minoru, Osaka Yoshiharu, Kazuhiro Sawada, Bura, Gneo Sergio, en vele anderen volgden nog, en het contact met JKA Japan werd steeds beter en er werden zelfs grootse stages opgezet binnen Nederland met Sensei Peter Wewengkang als tussenpersoon en vertrouweling van JKA Japan. Hij organiseerde veel grote toernooien, kampioenschappen en stages. Trots was hij op het EK 2009 en EK 2011 beiden in Nederland georganiseerd onder zijn leiding.

De Sensei had een zeer bijzondere aanpak, zijn begeleiding was gericht op een groei in de eigen regie en de weerbaarheid van  mensen. Hij was een echte gids, een tweede vader voor velen. Hij kon weleens erg hard optreden, maar dat was wel rechtvaardig.

Voor iedereen hield hij sinds jaar en dag de deuren voor open. Dit heeft ertoe geleid, dat hij de laatste jaren veel mensen met een beperking heeft mogen verwelkomen en deze de kans heeft geboden om deel uit te maken van zijn unieke karatefamilie. Hij vervulde dus een belangrijke rol binnen de integratie van deze doelgroepen. Internationaal werd zijn aanpak met betrekking tot mensen met beperking met grote Argusogen gevolgd. Hij was zeer begaan met de verschillende soorten mensen.

Sensei Peter Wewengkang was de motivator, initiatiefnemer en pionier van zowel JKA Nederland als zijn eigen JKA Karate do Weng. Hij hielp ook mee met het oprichten van het huidige Centrum WenG. In oktober 2011 ontving hij zelfs de waarderingsprijs van Gemeente Beek voor zijn tomeloze inzet, betrokkenheid en begeleiding van sporters al dan niet met een beperking.

Sensei Peter Wewengkang overleed op 7 april 2012. Hij werd slechts 63 jaar oud.